www.klinikk2000.com © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use

 

   Velkommen til Klinikk 2000.com

 

 

 

 

 

 

 

Tlf. 45442000

 

 

 

 

 

Blodsirkulasjonen kan enklest forklares gjennom de tre elementene; hjertet, arteriene og venene.

 

Hjertet pumper oksygen og næringsrikt blod gjennom ett komplekst nettverk av arterier til kroppens celler.

 

Oksygen og nærings emner går ut i cellene i den delen av det veskulære systemet som kalles kapillærene. Avfalls stoffer og det venøse blodet føres tilbake til hjertet via venene. Det venøse blodet pumpes tilbake til lungene som tilfører oksygen innen det går videre til hjertet, og hele prosessen begynner på nytt igjen.

 

Vener og ven klaffer: Hvordan fungerer de?

 

Oppgaven med å retunere blodet til hjertet skjer gjennom et samspill mellom muskelpumoen og klaffsystemet i venene.

Når musklene brukes presses venene sammen, og blodet føres tilbake til hjertet.

Friske ben har vener med glatte og elastiske vegger som er perfekte for å tilpasse seg etter forandringer i trykket i venene.

Når ven muskelen aktiviseres, åpner venklaffene seg og får blodet til å pumpes tilbake til hjertet.

 

Venøs insufficiens

 

 

 

 

Om veggene i venene har blitt ødelagt av åreknuter / forkalkning eller tromboser (blodpropp) kommer venene til å utvide seg, slik at de ikke stenger seg slik som de skal. Det kalles insufficiens.

I oppreist posisjon kan blodet som egentkig skal transporteres tilbake til hjertet, stagnere i bena. Trykket i de ytterste venene rett under huden øker og det oppstår hevelser.

Det vanligste symtomet er trette og verkende ben, spesielt om man står oppreist over lengre tid. Etter en stund kan det også samle seg veske i føtter og ankler, med påfølgende ødemer. Huden over anklene blir tynnere og misfarget og det kan utvikles sår.

 

Åreknuter, bensår og venøse plager.

 

Åreknuter (varicer).

 

Medisinsk term for hovenhet i de ytterste venene som følge av skadede venklaffer.

Visse vener ligger ytterdt under huden og andre ligger dypere i vevet. Om venenes vegger er for slappe og har skadede klaffer eller om at trykket i venene er for høyt, dannes åreknutr. Da utvider venene seg og bøyer seg.

Utvendige åreknuter ser ut som blå knuter, opphøyninger på benet. Det er veldig vanlig med åreknuter på bena ettersom blodet derfra har det vanskeligst med å vende tilbake til hjertet.

Kvinner får oftere åreknuter enn menn.

 

Dyp ventrombos (DVT) - Blodpropp i benet.

 

Blokkering av blodårer i de dype venene forårsaket av en blodpropp. Tilstanden kan være alvorlig (dødelig). Om hele proppen eller en del av den løsner fra kar veggen og følger med blodets vei til lungene, kan det forårsake lunge emboli.

Risikoen for DVT øker om man ligger eller sitter stille over lengre tis, f.eks. i forbindelse med flyreiser, operasjon eller ved fødsel. De vanligste symtomene er smerte i hele eller deler av benet, har hevelser, og at du ofte føler deg trøtt.

Reduser vekten og slutt å røyke.

 

Lungeemboli - Blodpropp i lungene

 

Blokkering av blodårer i lungene forårsaket av en blodpropp. Er ofte forårsaket av en blodpropp i bena som siden løsner og følger med blodets strøm til hjertet og videre til lungene.

Det er i hovedsak eldre mennesker eller personer som allerede er syke som får lung emboli, ofte om man ligger til sengs over lengre tid, f.eks. etter en operasjon. Også overvektige personer er meget utsatt.

 

Lunge emboli kan være dødelig. En propp kan føre til en skarp huggende smerte i den ene siden av brystet og smerten blir ofte verre om man trekker pusten dypt.

Man kan få store smerter og vondt for å puste selv om man er helt rolig, man kald svetter og det føles som om man besvimer.

Man kan få hoste og blodet kan være blod farget.

 

Kronisk venøs insufficiens

 

Venøs insufficiens er en skade av ven klaffene eller en obstruksjon som gjør at

blodet ikke kan presses tilbake til hjertet som det skal. Ven klaffene er ikke tette, noe som gjør at blodet samler seg nede i bena. Dette kan føre til ødemer, misfarging av huden, sprukken sår hud, og bensår.

Årsaken til dyp venøs insufficiens er som oftes en skade på ven klaffene som har oppstått i de dype venene etter dypventrombos (blodpropp i de dype venene i bena) eller av åreknuter. Det oppstår ødemer med dårligere oksygentransport og dårligere sår heling.

Om man får et sår på underbenet er ddet ofte vanskelig og lege.

 

Bensår (venøse bensår)

 

 Venøse bensår er sår på underbenet forårsaket av problemer med den venøse blodsirkulasjonen - venøs insufficiens (skadede ven klaffer). Kronisk venøs insufficiens gir lite næring og oksygen til huden. Ved oksygen og næringsbrist skades huden og et sår kan oppstp på den nedre delen av underbenet.

Slike sår er meget vanskelig å få leget.

Omtrent 2% av befolkningen har hatt venøse bensår. Flesteparten av disse er eldre (60+) så blandt den eldre delen av befolkningen er bensår ganske vanlig.

Om man har venøs insufficiens (skadede veb klaffer) er risikoen meget stor for at man får bensår.

Disse sårene leges ikke av seg selv.

Det finnes mange forskjellige slags venøse problem For å sikre rett diagnose og rett behandling bør man kontakte lege.

God blodsirkulasjon gir deg et godt liv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

!

 

 

 

 

.